Zielona herbata, jako jedna z najzdrowszych herbat na świecie

0
211

Czym jest alkaloid w herbacie?

W herbatach parzonych polifenole są w dużej mierze odpowiedzialne za cierpkość, smak, który powoduje uczucie suchości na języku i gorycz. Termin polifenol po prostu odnosi się do kategoryzacji związków złożonych z wielu grup fenolowych, stąd nazwa polifenol. Związki te są metabolitami roślinnymi wytwarzanymi w celu obrony przed owadami i innymi zwierzętami i są najliczniejszymi związkami w herbacie. Polifenole zawierają aż 30–40% świeżo zerwanych liści herbaty i substancji stałych w likierze herbacianym. Polifenole pochodzą od aminokwasów przez światło słoneczne, dlatego herbata uprawiana w cieniu ma mniejsze stężenie polifenoli i wyższe stężenie aminokwasów. Pączek i pierwszy liść mają najwyższe stężenie polifenoli, a poziomy polifenoli zmniejszają się w każdym liściu przesunięcie w dół rośliny. Szacuje się, że w herbacie znajduje się około 30 000 związków polifenolowych. Istnieje kilka znanych kategorii polifenoli. Flawonoidy są prawdopodobnie najważniejszą kategorią; są przyczyną wielu oświadczeń zdrowotnych dotyczących herbaty, ponieważ zawierają one przeciwutleniacze.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to coś więcej niż płyn.

Wiele związków roślinnych w liściach herbaty czyni go końcowym napojem, który zawiera duże ilości ważnych składników odżywczych.

Herbata jest bogata w polifenole, które mają działanie takie jak zmniejszenie stanu zapalnego i pomoc w walce z rakiem.

Zielona herbata zawiera około 30 procent wagowych polifenoli, w tym duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zapewniają inne korzyści.

Substancje te mogą zmniejszać powstawanie wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. Te wolne rodniki odgrywają rolę w starzeniu się i różnego rodzaju chorobach.

EGCG (galusan epigalokatechiny) jest jednym z najsilniejszych związków w zielonej herbacie. Został zbadany w leczeniu różnych chorób i może być jednym z głównych powodów, dla których zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze.

Zielona herbata zawiera również niewielkie ilości minerałów, które są ważne dla zdrowia.

Spróbuj wybrać markę zielonej herbaty o wyższej jakości, ponieważ niektóre marki o niższej jakości mogą zawierać nadmierne ilości fluoru.

Biorąc to pod uwagę, nawet jeśli wybierzesz markę niższej jakości, korzyści nadal znacznie przewyższają ryzyko.

Zielona herbata na odchudzanie – jak parzyć?

Jeśli lubisz herbatę i lubisz zdrowe napoje, dołączyłeś do grona pozostałych 158 milionów Amerykanów, którzy piją filiżankę każdego dnia. Szacuje się, że w ubiegłym roku ponad 80 miliardów – to prawda, miliard – porcji herbaty spożyli miłośnicy herbaty w Ameryce. To przekłada się na około 3,60 miliarda galonów.

Chociaż czarna herbata jest najbardziej popularna – stanowi około 84 procent całej konsumpcji herbaty – donosi się, że zielona herbata rośnie w znacznie większej ilości niż czarna. Domyślamy się, że wynika to z potencjalnej roli zielonej herbaty w odchudzaniu. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej sposobom picia zielonej herbaty w celu zmniejszenia masy ciała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here