Pikle: 3 smaczne przepisy na domowe korniszony

0
31

Ogórki, zwłaszcza kiszone ogórki, należą do najłatwiejszych do uprawy warzyw. Nawet w wiadrze na osłoniętym balkonie lub w małej szklarni zapewniają dobre plony w dobrych latach, których nie można zjeść jednocześnie!

Aby zachować orzeźwiające owoce na później, możesz po prostu włożyć je do kwaśnej lub słonej – zdrowej przekąski, która smakuje przez cały rok! Z octu, soli i korniszonów możliwe są wszystkie odmiany, bez wielu różnych przepisów. Za odmianami kryją się tylko dwa różne rodzaje konserwowania i różne przyprawy. Jak to działa i jakie inne składniki nadajesz ogórkom bardzo osobisty charakter, dowiesz się w tym poście.

Wkładanie ogórków jest zabawne, oszczędza pieniądze i jest przyjazne dla środowiska. Poza tym zawsze wiesz dokładnie, jakich składników użyto. Zebraliśmy trzy pyszne przepisy na domowe korniszony.

Pikle: marynowane czy „słodko-kwaśne”?

Od sierpnia do września jest pora na kiszenie ogórków. Ta specjalna odmiana jest szczególnie odpowiednia do wprowadzania.

Metoda konserwowania: Oprócz przebudzenia i konserwowania również wkładanie jest skuteczną metodą konserwacji owoców i warzyw. W przypadku ogórków marynowanie w solonym occie, soli oraz sosie słodko-kwaśnym sprawdziło się – stąd klasyczna „marynata”. Marynowane ogórki są stabilne przez około pół roku. Zaleta: większość witamin jest zatrzymywana, a nawet wzmacniana, na przykład witamina C.

Ogórki są zawsze wstawiane zgodnie z tą samą zasadą, tylko przepisy są różne. Do wszystkich przepisów potrzebne są następujące podstawowe składniki w jakości organicznej:

  • Ocet z białego wina
  • Sól
  • cukier trzcinowy
  • korniszony

Podstawowy przepis: ogórki w occie

Z drugiej strony podczas zanurzenia w soli zachodzi fermentacja kwasu, która chroni ogórki i wytwarza łagodny, kwaśno-słony aromat. Solanka zapobiega niechcianej fermentacji alkoholowej. Podczas fermentacji kwasu mlekowego powstaje witamina C, która sprawia, że ​​solone ogórki są szczególnie zdrowe, idealne do przechowywania witamin na zimę. W przypadku kiszonej kapusty i innych sfermentowanych warzyw kwaśna fermentacja zapewnia długi okres trwałości i zdrowe właściwości.

1. Umyj ogórki i włóż na noc

Dokładnie umyj ogórki i pokrój łodygi i kwiaty.
Umieść go w dużym naczyniu wypełnionym słoną wodą. Za jeden kilogram ogórka potrzebujesz około czterech łyżek soli i wystarczającej ilości wody, aby ogórki były całkowicie pokryte.
Następnego dnia dokładnie umyj ogórek i pozwól mu dobrze spłynąć.

2. Dokładnie wyczyść słoiki z masonem

Gotuj słoiki, pokrywki i gumowe pierścienie słoików z masonem, aby uzyskać słoiki wolne od zarazków. (Sterylizuj słoiki: najlepsze metody) Do tego przepisu potrzebujesz trzech słoików z masonem.

3. Gotuj ocet

Teraz przygotuj ocet z następujących składników:

  • 750 ml octu z białego wina
  • 750 ml wody
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 łyżki soli

Zagotuj bulion w dużym rondlu i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

4. Napełnij słoiki z masonem i umieść ogórki

Rozłóż przyprawy równomiernie na szklankach.
Ustaw ogórki pionowo.
Teraz wlej wciąż wrzący ocet do szklanek wypełnionych składnikami.
Wypełnij go tuż pod krawędzią.
Natychmiast załóż pokrywkę z gumowym pierścieniem i zamknij szklanki. Dopóki szklanki nie zostaną całkowicie schłodzone, powinny być odwrócone do góry nogami.

5. Przeciągnij ogórki

Przechowuj marynowane ogórki w ciemnym miejscu przez około cztery tygodnie i pozwól im przejść, im dłużej będą rosły, tym bardziej aromatyczne stają się w smaku. Zamknięte okulary trwają do sześciu miesięcy. Otwarta szklanka powinna być przechowywana w lodówce. Oto zachowane pikle przez około tydzień.
Włóż ogórki: 3 przepisy na mieszanki przypraw

Do wszystkich przepisów na ogórki potrzebujesz Essigsud. W zależności od przepisu i smaku możesz je różnicować za pomocą następujących składników:

korniszony

  • pokrój dużą cebulę w pierścienie
  • 100 g chrzanu
  • mała wiązka koperku i cząberu
  • pięć łyżek gorczycy żółtej
  • trzy łyżeczki czarnego pieprzu (organiczne pieprzu są dostępne na ** Memolife)
  • jeden liść laurowy na słoik
  • chili

Ogórki konserwowe

  • cztery średniej wielkości ząbki czosnku
  • cztery łodygi koperkowe
  • trzy liście winogron
  • 75 g soli (zamiast cukru)

Kiszone ogórki słodko-kwaśne

  • 400 ml białego octu balsamicznego (tylko jedna łyżka białego octu winnego)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarna ziela angielskiego
  • 50 g chrzanu
  • trochę liści laurowych i trochę kopru

Osobisty akcent dla pikli

Przyprawy, które są dodawane do marynowanych ogórków, zależą od Ciebie. Jeśli chcesz przyprawić ogórki w klasyczny sposób, odpowiednie są gałązki kopru, nasiona gorczycy, cebuli, nasiona kolendry, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, cebula i pieprzu. Zrób to sam zamiast kupować

Aby uzyskać słodkie i kwaśne ogórki, można dodać cukier lub miód. Imbir pasuje również do tego wariantu smakowego. Ogórki są szczególnie ostre, gdy do szklanki wchodzi czosnek i chili. Czerwona papryczka chili również przyciąga wzrok w szklance. Ogórki można również łączyć z innymi składnikami, takimi jak papryka, dużo cebuli, czosnku i cukru.

Oczywiście możliwe są również własne eksperymenty z kiszonymi ogórkami. A może ogórki curry lub wersja arabska z kminkiem, goździkami, kardamonem i kminkiem czarnym?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here