Jak i czy suplementować witaminę D

0
167

Jak suplemementować witaminę D?

Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do wielu ważnych procesów, w tym do budowy i utrzymania mocnych kości.

Niskie spożycie witaminy D jest uważane za poważny problem zdrowotny na całym świecie. W rzeczywistości szacuje się, że niedobór witaminy D dotyka 13% światowej populacji (1 Trusted Source).

Oto 7 skutecznych sposobów na zwiększenie poziomu witaminy D.

Witamina k2 – czy występują skutki uboczne?

Ciąża i karmienie piersią: przyjmowana codziennie w zalecanej ilości witamina K jest uważana za bezpieczną dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie używaj wyższych kwot bez porady pracownika służby zdrowia.

Dzieci: forma witaminy K znana jako witamina K1 jest PRAWDOPODOBNIE BEZPIECZNA dla dzieci, gdy jest przyjmowana doustnie lub odpowiednio wstrzykiwana do organizmu.

Cukrzyca: Forma witaminy K znana jako witamina K1 może obniżać poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę i zażywasz witaminę K1, uważnie monitoruj poziom cukru we krwi.

Choroby nerek: Zbyt dużo witaminy K może być szkodliwe, jeśli pacjent poddawany jest dializie z powodu choroby nerek.

Choroby wątroby: Witamina K nie jest skuteczna w leczeniu problemów krzepnięcia spowodowanych ciężką chorobą wątroby. W rzeczywistości wysokie dawki witaminy K mogą pogorszyć problemy z krzepnięciem u tych osób.

Zmniejszone wydzielanie żółci: Osoby o zmniejszonym wydzielaniu żółci, które przyjmują witaminę K, mogą potrzebować dodatkowych soli żółciowych wraz z witaminą K, aby zapewnić wchłanianie witaminy K.

Jaka jest norma witaminy D3?

Zalecenia amerykańskiego Instytutu Medycyny sugerują, że średnie dzienne spożycie 400–800 IU lub 10–20 mikrogramów jest wystarczające dla 97,5% osób.

Jednak niektóre badania wykazały, że dzienne spożycie musi być wyższe niż to, jeśli nie jesteś narażony na słońce.

W zależności od tego, kogo zapytasz, poziomy we krwi powyżej 20 ng / ml lub 30 ng / ml są uważane za „wystarczające”. Jedno badanie z udziałem zdrowych osób dorosłych wykazało, że dzienne spożycie 1120–1680 jm było potrzebne do utrzymania wystarczającego poziomu we krwi.

W tym samym badaniu osoby z niedoborem witaminy D potrzebowały 5000 IU, aby osiągnąć poziom we krwi powyżej 30 ng / ml.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here