Jak ugotować ciecierzycę?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z suszoną ciecierzycą (lub inną suszoną fasolą)? My też tak robiliśmy, dopóki nie nauczyliśmy się ich gotować. Teraz prawie zawsze mamy worek gotowanej fasoli w naszej lodówce lub zamrażarce (tak, możesz je zamrozić! Zobacz nasze wskazówki poniżej).
Ciecierzyca w puszkach lub fasola garbanzo są łatwo dostępne i absolutnie używamy ich w naszej kuchni. To powiedziawszy, gotowanie własnej partii ciecierzycy jest łatwe, smakują lepiej i możesz kontrolować konsystencję.
Jeśli planujesz zrobić dip lub pastę (jak hummus), przygotowywanie partii naprawdę miękkiej gotowanej fasoli jest idealne. Jeśli dodajesz je do sałatki lub gulaszu, fajnie jest zachować jędrność fasoli. A jeśli to wszystko nie wystarczy, aby Cię przekonać, jest absurdalnie tanie i zawsze będziesz wiedzieć, co zostało dodane do fasoli. Będziesz gwiazdą ciecierzycy!
Sposoby na moczenie fasoli
Sposób na gotowanie fasoli bez namaczania
Gotujesz je w garnku z wodą, pod przykryciem i pieczesz w piekarniku.
Ta metoda powoduje delikatniejsze gotowanie fasoli / roślin strączkowych niż wir gotowania na kuchence, co pomaga zachować ich kształt i teksturę.