Jak skutecznie i zdrowo gotować strączki?

0
102

Jak ugotować ciecierzycę?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z suszoną ciecierzycą (lub inną suszoną fasolą)? My też tak robiliśmy, dopóki nie nauczyliśmy się ich gotować. Teraz prawie zawsze mamy worek gotowanej fasoli w naszej lodówce lub zamrażarce (tak, możesz je zamrozić! Zobacz nasze wskazówki poniżej).

Ciecierzyca w puszkach lub fasola garbanzo są łatwo dostępne i absolutnie używamy ich w naszej kuchni. To powiedziawszy, gotowanie własnej partii ciecierzycy jest łatwe, smakują lepiej i możesz kontrolować konsystencję.

Jeśli planujesz zrobić dip lub pastę (jak hummus), przygotowywanie partii naprawdę miękkiej gotowanej fasoli jest idealne. Jeśli dodajesz je do sałatki lub gulaszu, fajnie jest zachować jędrność fasoli. A jeśli to wszystko nie wystarczy, aby Cię przekonać, jest absurdalnie tanie i zawsze będziesz wiedzieć, co zostało dodane do fasoli. Będziesz gwiazdą ciecierzycy!

Sposoby na moczenie fasoli

Moczenie fasoli pomaga im gotować szybciej i bardziej równomiernie, a także może ułatwić ich trawienie. Jeśli dodasz sól do namoczonej wody (innymi słowy, zrobisz solankę), twoja fasola będzie gotować jeszcze szybciej; sól pomaga rozbić ich skórki. Oto kilka metod; wybierz ten, który najlepiej pasuje do Twojego harmonogramu. I pamiętaj, że nigdy nie musisz moczyć roślin strączkowych, takich jak soczewica lub groszek.

Sposób na gotowanie fasoli bez namaczania

Gotujesz je w garnku z wodą, pod przykryciem i pieczesz w piekarniku.

Ta metoda powoduje delikatniejsze gotowanie fasoli / roślin strączkowych niż wir gotowania na kuchence, co pomaga zachować ich kształt i teksturę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here