Zdrowe zakupy – gdzie i jakie produkty kupować? Mini haul zakupowy

0
468

Wybór jedzenia w supermarkecie jest ogromny. Niekoniecznie ułatwia to zakupy, szczególnie jeśli zdecydujesz się na zdrowe zakupy. Ponieważ to, czy jedzenie jest zdrowe czy niezdrowe, oczywiście nie znajduje się na opakowaniu. Nie szczerze.

Opakowania na błoto są jeszcze bardziej, więc produkty zawierające na przykład dużo tłuszczu lub cukru, ale na pierwszy rzut oka robią dobre wrażenie. Każdy, kto może być oszołomiony ładnym kolorowym opakowaniem lub hasłami, takimi jak „dopasowanie”, „światło” lub „przepis babci” i nie patrzy na składniki, już wpadł w pułapkę.

Czego nie powinieneś kupować w supermarkecie?

Ale jak udaje ci się robić zakupy w zdrowy i zrównoważony sposób? Po prostu: zdobywając trochę wiedzy o żywieniu. A ponieważ nauczysz się tego najlepiej od profesjonalistów, zapytaliśmy 5 ekspertów ds. Żywienia, jakie produkty spożywcze należą do absolutnie żadnych produktów spożywczych w supermarkecie.

 Unikaj gotowych posiłków!

Dr Może znasz Anne Fleck z serii NDR „The Dietary Docs”. Ponadto internista, reumatolog i dietetyk jest odnoszącym sukcesy autorem. Jej obecny bestseller: „SCHLANK! I zdrowy dzięki metodzie Doc Fleck”.

Odpowiedź „Doc Fleck” jest jasna: „Gotowych posiłków nie ma w moim koszyku, ponieważ są zbyt obciążone kaloriami i nie zapewniają optymalnej wydajności odżywczej”.
Gotowe posiłki są drogie i niezdrowe

Uwaga na tradycyjne mięso i słodziki!

Absolwent ekotrofologa z Amsterdamu od wielu lat z powodzeniem pracuje jako niezależny dziennikarz spożywczy i autor książek kucharskich. Na przykład w serii GU Küchenratgeber jest jej wiele książek, na przykład na temat niskowęglowodanowej.

„Kurczak z tradycyjnego nastawienia nie przychodzi do mojego koszyka”. Powód: „Badania pokazują, że kurczaki dostają się z powodu postawy wielu antybiotyków i innych leków – nie chcę tego na swoim talerzu”.
Tanie mięso od dyskonta? Ręce przy sobie!

Unikaj taniego mięsa z dyskonta.

Ale to nie wszystko: „Zasadniczo nie lubię w supermarkecie wszystkich produktów ze sztucznymi słodzikami, niepokojący jest nienaturalny słodki smak i często metaliczny posmak, a badania pokazują, że słodziki często mylą i uwodzą nasz metabolizm.

Bez pakowanej kiełbasy i bez słodzonych napojów!

Dr Matthias Riedl jest internistą w Hamburgu specjalizującym się w medycynie żywieniowej i diabetologii. Jest jednym z doktorów żywieniowych NDR, jest dyrektorem medycznym Medicum Hamburg, największej specjalistycznej praktyki w zakresie cukrzycy i żywienia oraz odnoszącym sukcesy autorem. Jego najnowsze dzieło: „Jedz zdrowo, moja wiedza żywieniowa i 150 przepisów na dobre, długie życie”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here