Zdrowe i odchudzające ciasta bez cukru, laktozy i glutenu

0
69

Czym jest gluten?

Gluten to ogólna nazwa białek występujących w pszenicy (pszenica, durum, emmer, semolina, orkisz, farina, farro, graham, KAMUT® Khorasan pszenica i einkorn), żyto, jęczmień i pszenżyto – skrzyżowanie pszenicy i żyta. Gluten pomaga żywności zachować swój kształt, działając jak klej, który utrzymuje żywność razem. Gluten można znaleźć w wielu rodzajach żywności, nawet tych, których nie można się spodziewać.

Przepis na przepyszne ciasto bez glutenu, laktozy i cukru

CIASTO:

3 szklanki bezglutenowej uniwersalnej mąki
1 3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek niesłodzonego proszku kakaowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki gumy ksantanowej
1 łyżeczka soli
2 szklanki czekoladowego mleka bez mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka wanilii

LUKIER:

1/2 szklanki skrótu warzywnego
2 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki niesłodzonego proszku kakaowego
3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego w puszkach lub śmietanki bezmlecznej

INSTRUKCJE

Rozgrzej piekarnik do 350F. Posmaruj dwa 9-calowe patelnie do ciasta sprayem do gotowania i odłóż na bok.
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek kakaowy, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową i sól i zmiksuj.
W średniej misce połącz mleko, olej, ocet i wanilię.
Wlać mokre składniki do suchych składników. Mieszaj, aż będzie gładka, zdrapując dno i boki miski.
Wlać do natłuszczonych foremek i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec przez 25 do 30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Wyjmij z piekarnika i przenieś ciastka na ruszt, aby całkowicie ostygnąć.
Podczas gdy ciastka stygną, zrób lukier.
W dużej misce z elektrycznym mikserem ubij tłuszcz warzywny, aż będzie lekki i puszysty.
Dodaj wanilię, kakao w proszku i cukier puder.
Podczas mieszania na średniej prędkości powoli dodawaj mleko kokosowe lub śmietankę, aż wszystkie składniki zostaną połączone, a lukier będzie gładki.
Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodawaj więcej śmietanki 1 łyżki stołowej na raz. Jeśli jest zbyt rzadki, dodawaj więcej cukru pudru 1 łyżka stołowa na raz.
Mroz ciastka po ich całkowitym ostygnięciu.

Dieta bez glutenu i glutenu

Przestrzeganie diety bezglutenowej wymaga zwrócenia szczególnej uwagi zarówno na składniki żywności, jak i ich zawartość odżywczą.

Wiele naturalnie bezglutenowych produktów spożywczych może być częścią zdrowej diety:

  • Owoce i warzywa
  • Fasola, nasiona i orzechy w ich naturalnych, nieprzetworzonych postaciach
  • Jajka
  • Chude, nieprzetworzone mięso, ryby i drób
  • Większość niskotłuszczowych produktów mlecznych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here