Śniadanie Detox: niezwykłe, proste i pyszne owsianki

0
481

Owsianka i płatki owsiane są najbardziej lubiane przez Brytyjczyków i Amerykanów na początek dnia. Dowiedzmy się, kim są i jak je przygotować.

Owsianka i płatki owsiane pojawiają się na noc we Włoszech, szczególnie wśród miłośników fitness i kuchni naturalnej. Zasadniczo są to płatki owsiane (lub inne płatki zbożowe) gotowane w mleku krowim lub warzywach (w praktyce owsianka), które następnie są wzbogacane jogurtem, świeżymi i suszonymi owocami, czekoladą, suszonymi owocami.

Błonnik zawarty w pełnych ziarnach stymuluje uczucie sytości (pożegnaj się z leniwym klasykiem w środku poranka) i reguluje czynność jelit, co jest idealne zwłaszcza, gdy szukasz detoksykacyjnego śniadania. Używanie certyfikowanego bezglutenowego owsa lub owsianki Płatki ryżowe, proso lub kasza gryczana są również idealne dla osób, które mają dietę bezglutenową. Ci, którzy mają problemy z produktami mleczarskimi (lub postanowili nie spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego), mogą używać mleka roślinnego bez odczuwania smaku. Najlepszy? Mleko migdałowe lub kokosowe, które jeszcze bardziej osłodzą mąkę owsianą.

Jak przygotować owsiankę

Aby przygotować owsiankę, włóż 3-5 łyżek płatków owsianych (lub innych płatków) do rondla, dodaj około pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 4-5 minut, często mieszając krem, aż owies osiągnie kremową konsystencję. Wyłącz ciepło i dopraw swoje ulubione składniki.
Jak zrobić płatki owsiane na noc

Owsianka to letnia wersja owsianki: płatki zbożowe (zawsze 3-5 łyżek na bazie głodu) są umieszczane w słoiku lub małej misce i pokrywane mlekiem, warzywami lub mlekiem krowim. Po spokojnej nocy po prostu je wymieszaj, dopraw do smaku, a za kilka minut zjesz zdrowe, pożywne i pyszne śniadanie.

Wskazówki dla superlatywnej owsianki

Kakao, dodane do płatków owsianych podczas gotowania (lub namaczania), sprawia, że ​​każde śniadanie jest smaczniejsze. Z garścią orzechów laskowych i gruszek w kawałkach będziesz miał wrażenie jedzenia deseru. Owsianka pasuje również do truskawek i jagód, a także do mango i papai z odrobiną kokosa.

Nigdy nie pozostawiaj cynamonu i wanilii: osłodzą i perfumują zupę owsianą, dzięki czemu będzie pełniejsza, bez dodawania kalorii. Nie możesz przegapić odrobiny słodyczy: wolisz miód lub syrop klonowy, aby wykorzystać witaminy i minerały. Doskonałym pomysłem jest skupienie się na słodyczy suszonych i świeżych owoców: dodaj rodzynki, suszone figi, suszone morele owsiane przed gotowaniem (lub namoczeniem), aby uwolniły wszystkie zawarte w nich cukry.

Aby osłodzić świeżymi owocami, możesz dodać pół zmiażdżonego banana pod koniec gotowania lub ugotować seler z jabłkiem lub gruszką na kawałki.
Dla kontrastu z gorącym i zimnym akcentem podaj owsiankę z kilkoma łyżkami jogurtu. A jeśli brakuje ci wyobraźni, oto kilka kombinacji, więc nigdy się nie nudzisz: rodzynki i pestki dyni; cynamon, jabłka i orzeszki piniowe; suszone morele i orzeszki ziemne; truskawki i pistacje; banany, wanilia i orzechy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here