Zupa z brokułów czy krem ze szpinakiem?

0
42

Zupa brokułowa – przepis

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 (10 uncji) paczki posiekane mrożone brokuły, rozmrożone
1 ziemniak obrany i posiekany
4 szklanki bulionu z kurczaka
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Krok 1
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu i podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Wmieszaj brokuły, ziemniaki i bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2
Za pomocą miksera ręcznego lub miksera zmiksuj mieszaninę, aż będzie gładka. Wróć do rondla i podgrzej. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Fit zupa krem ze szpinakiem

1. Roztop masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż, aż będzie półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę (mąka nie powinna przybrać żadnego koloru).

2. Wlać wywar, ubijając, aby całkowicie włączyć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia i gotować przez 10 minut, dość często ubijając, aby ugotować smak surowej mąki i zagęścić płyn (powinien osiągnąć konsystencję gęstej śmietany).

3. Szpinak Blanch: Dobrze umyj i przytnij twarde końce, jednocześnie zagotowując duży garnek z wodą. Przygotuj kąpiel z lodem. Obficie posolić wrzącą wodę i zanurzyć cały szpinak. Blanchuj 30 sekund, aż do zwiędnięcia i jasnozielonego, następnie usuń szpinak pająkiem lub łyżką cedzakową i natychmiast zanurz się w łaźni z lodem, aby zatrzymać gotowanie, mieszając, aby ostygnąć szybciej. Ściśnij szpinak rękami, aby usunąć nadmiar płynu.

4. Pracując w partiach (nie napełniaj więcej niż do połowy), dodaj szpinak i bazę veloute do blendera i puree, aż będą gładkie. (Alternatywnie, zupa puree w młynie spożywczym, za pomocą cienkiego lub grubego dysku, robota kuchennego lub miksera zanurzeniowego.) Przepuść zupę przez drobne sito do czystego garnka, naciskając na ciała stałe za pomocą elastycznej szpatułki, aby wydobyć tyle płyn jak to możliwe.

5. Ustaw garnek na małym ogniu i ubij w śmietanie, jeśli używasz. (W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością bulionu lub wody.) Zupy kremowe najlepiej przygotować tuż przed podaniem, zwłaszcza przy użyciu zielonych warzyw, ponieważ zupa może stracić część swojego żywego koloru. Możesz zrobić bazę veloute dzień wcześniej; ostygnąć, a następnie schłodzić w szczelnym pojemniku.

6. Rozgrzać olej na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj kostki chleba i gotuj, aż będą kruche i złotobrązowe.

7. Podawać zupę przyozdobioną grzankami.

Jak przyrządzić zdrową zupę z ziemniakami?

W dużym rondlu połącz ziemniaki, cebulę, seler, bulion i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–18 minut, aż warzywa będą miękkie.

Połącz skrobię kukurydzianą i 1/4 szklanki mleka, aż będzie gładkie; zamieszać w mieszance ziemniaczanej. Dodaj pozostałe mleko. Doprowadzić do wrzenia; gotować i mieszać przez 2 minuty lub do zagęszczenia. Zdejmij z ognia. Mieszaj w serze, aż się rozpuści.

Fakty żywieniowe

1 szklanka: 178 kalorii, 2 g tłuszczu (0 tłuszczów nasyconych), 9 mg cholesterolu, 274 mg sodu, 26 g węglowodanów (0 cukrów, 0 błonnika), 14 g białka. Wymiana cukrzycowa: 2 skrobia, 1 mięso o średniej zawartości tłuszczu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here