Najzdrowsze warzywo świata
Warzywa są dobrze znane z tego, że są dobre dla zdrowia. Większość warzyw ma niską kaloryczność, ale bogatą w witaminy, minerały i błonnik.
Jednak niektóre warzywa wyróżniają się na tle innych dodatkowymi potwierdzonymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zdolność do zwalczania stanów zapalnych lub zmniejszania ryzyka choroby.
W tym artykule omówiono 14 najzdrowszych warzyw i dlaczego warto je włączyć do diety.
Rodzaje warzyw, które trzeba wprowadzić do codziennej diety
Wszystkie warzywa zawierają zdrowe witaminy, minerały i błonnik. Jednak niektóre wyróżniają się wyjątkowymi korzyściami zdrowotnymi.
Niektóre osoby odnoszą większe korzyści z niektórych warzyw niż inne, w zależności od ich diety, ogólnego stanu zdrowia i potrzeb żywieniowych.
W tym artykule wymieniliśmy 15 najbardziej zdrowych warzyw wraz z kilkoma wskazówkami, które pomogą ludziom cieszyć się nimi w ramach zbilansowanej diety.
Żelazo w warzywach
Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach organizmu (1).
Dieta pozbawiona żelaza może powodować niski poziom energii, duszność, bóle głowy, drażliwość, zawroty głowy lub niedokrwistość.
Żelazo można znaleźć w żywności w dwóch postaciach – hem i niehem. Żelazo hemowe występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast żelazo niehemowe występuje tylko w roślinach (2 Trusted Source).
Zalecane dzienne spożycie (RDI) opiera się na średnim spożyciu 18 mg na dobę. Jednak indywidualne wymagania różnią się w zależności od płci i etapu życia.
Na przykład mężczyźni i kobiety po menopauzie zwykle potrzebują około 8 mg żelaza dziennie. Kwota ta wzrasta do 18 mg dziennie dla kobiet miesiączkujących i do 27 mg dziennie dla kobiet w ciąży.
A ponieważ żelazo niehemowe jest mniej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo hemowe, wskaźnik RDI dla wegetarian i wegan jest 1,8 razy wyższy niż u osób jedzących mięso.