Przepis na pieczony topinambur. Szybko i zdrowo – z czym podawać topinambur?

0
135

Naziemna część karczocha jerozolimskiego może dorastać do trzech metrów wysokości. Od wiosny do lata produkuje jasnożółte kwiaty, które obumierają jesienią i odradzają się następnej wiosny. Ponadto, ponieważ warzywa zimowe rosną bardzo gęsto, idealnie nadaje się do ogrodu w celu zachowania prywatności.
Wysokie byliny dla prywatności

Jeśli jednak chcesz sadzić karczochy jerozolimskie jako osłony prywatności na granicach nieruchomości, powinieneś użyć bariery korzeniowej. Zapobiegnie to rozrastaniu się korzeni na sąsiada. Bariera korzeniowa wykonana z plastiku, którą dostajesz jako podwórko w sklepie z narzędziami.

Warzywa zimowe – bomby witaminowe w zimnych porach roku

Dni stają się coraz krótsze, temperatury spadają, a układ odpornościowy zmaga się z różnego rodzaju wirusami przeziębienia i grypy. Powód, aby szukać warzyw zimowych w supermarkecie: odmiany kapusty i warzywa korzeniowe mają doskonałą wartość odżywczą. W przeszłości bomby witaminowe były często uważane za żywność dla biednych ludzi, ale tej reputacji nie zdobywają warzywa zimowe.

Czerwona kapusta, podobnie jak kapusta, jest pełna witamin i minerałów. Poza tym kapusty są dobre zarówno dla ciśnienia krwi, jak i trawienia. Niemniej jednak, podobnie jak w przypadku wszystkich rodzajów kapusty, należy zachować ostrożność, ponieważ warzywa są dmuchane. Aby nieco zmniejszyć wzdęcia, pomaga przygotować warzywa z kminkiem, kurkumą lub imbirem. Ponadto wiele substancji odpowiedzialnych za wzdęcia ulega zniszczeniu w wyniku zamrożenia kapusty.

Cykoria i cykoria są często przygotowywane jako sałatka.

Kapusta pekińska z supermarketu czasami przynosi olbrzymie dwa funty na wadze.
Nie tak dobrze znane jak marchewki, ale przynajmniej tak smaczne są pasternaki. Według biura prasowego ds. Owoców i warzyw w Bonn, warzywo korzeniowe jest pełne wapnia i karotenu i zawiera cztery razy więcej witaminy C niż marchew. Często pasternak jest mylony z korzeniem pietruszki. Ale pasternak ma łagodniejszy smak, który jest słodkawy i orzechowy. Warzywa można jeść na surowo lub gotować, a szczególnie dobrze smakują w połączeniu z marchewką.

Przepis na pieczony topinambur,pory z crème fraîche, chipsami gouda i orzechami laskowymi

Składniki dla 4 osób jako dodatek lub przekąska

Do warzyw:

  • 700 g karczochów jerozolimskich o tej samej wielkości
  • Płatki soli morskiej i czarny pieprz z młyna
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 270 g mini pałeczek zanurzeniowych
  • 150 g creme fraiche
  • 2 łyżki maślanki lub normalne pełne mleko
  • 1 Radicchio di Treviso lub 1 czerwona cykoria, obrane liście
  • 25 g orzechów laskowych, prażonych i o połowę
  • 25 g goudy bardzo dobrej jakości, strugane w wiórach

Do sosu:

  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina (do woli)
  • 1 Msp. Musztarda Dijon (do woli)
  • płatki soli morskiej i czarny pieprz z
  • Młyn
  • 1 szczypta najlepszego cukru do pieczenia (do woli)
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek (z większą ilością maślanki niż nutami trawiastymi)
  • 1 ½ łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich

Pzygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C (konwekcja).
    Przekrój grube karczochy jerozolimskie na pół i umieść je obok siebie na brytfannie. Dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę oleju i dobrze wymieszaj rękami. Następnie piec przez 30 minut.
  2. Wymieszaj pory z pozostałym olejem i dopraw solą i pieprzem. Dodaj do karczochów jerozolimskich i piecz przez kolejne 10 minut. Pory powinny być miękkie, a karczochy jerozolimskie bardzo miękkie i lepkie w niektórych miejscach (gdzie uwalniany jest cukier).
  3. Dobrze wymieszaj crème fraîche i maślankę, aby rozcieńczyć crème fraîche. Następnie odłóż na bok.
  4. Do sosu zmieszaj ocet, musztardę, sól, pieprz, cukier i oba oleje oraz ubij widelcem. Posmakuj i dodaj więcej octu lub cukru, jak chcesz.
  5. Wymieszaj korzeń cykorii lub cykorii z dressingiem. Umieść upieczone warzywa na półmisku lub w płytkim naczyniu, posyp radicchio lub liśćmi cykorii i łyżką (lub w misce) wymieszaj crème-fraîche. Posyp orzechami laskowymi i chipsami gouda.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here