Budyń jaglany

0
21006

Czym jest budyń jaglany?

Składniki w przypadku budyniu jaglanego:

  • 4 szklanki niemlecznego mleka (użyłem 2 szklanek lekkiego mleka kokosowego w puszce
  • + 2 szklanki zwykłego niesłodzonego mleka migdałowego)
  • 2/3 szklanki niegotowanego prosa
  • 1/4 szklanki agawy (lub słodzika do wyboru)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • do serwowania: (opcjonalnie)
  • posiekane migdały
  • świeże jagody

Instrukcje:

Dodaj proso do średniego garnka z pokrywką i opiekaj na średnim ogniu, często mieszając, aż proso zacznie pękać. Celem jest lekki tost, więc uważaj, aby go nie spalić.
Po prażeniu prosa dodaj pozostałe składniki do garnka i wymieszaj, aby połączyć. Przykryj garnek i zagotuj mieszaninę. Zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować na wolnym ogniu przez 20–25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż proso się ugotuje.
Podawaj na ciepło z posypką posiekanych migdałów i świeżych jagód, jeśli chcesz.

Jak zrobić budyń jaglany z truskawkami?

Truskawki:

  • 2 szklanki ćwiartki truskawek
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu

Proso:

  • 2 łyżeczki niesolonego masła
  • 1 szklanka niegotowanego prosa
  • 2 szklanki mleka pełnego lub migdałowego (w razie potrzeby dodatkowo)
  • 1 szklanka wody
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Nasiona konopi, do uzupełniania
  • Syrop klonowy, do uzupełniania

Truskawki w diecie

Truskawki są zdrowym jedzeniem, aby schudnąć, ponieważ w jednej filiżance truskawek znajduje się 49 kalorii. Są również obciążone witaminą C, 3 gramami błonnika oraz wapniem, magnezem i potasem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here