Jak przygotować zupę z cukinii?

0
70

Zupa z kabaczka dla każdego

Ta domowa zupa z dyni piżmowej jest najlepsza, jaką kiedykolwiek próbowałem! Ten przepis jest super kremowy (ale bez kremowy) i pełen pysznego posmaku butternut. Pozostała zupa smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Przepis daje około 4 misek lub 6 filiżanek zupy.

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kabaczek butternut (około 3 funty), o połowę * i usunięte nasiona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, plus więcej na mżawkę
  • ½ szklanki posiekanej szalotki (około 1 dużej cebuli szalotki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku, prasowane lub mielone
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • ⅛ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 do 4 filiżanek (24 do 32 uncji) bulionu warzywnego, w razie potrzeby
  • 1 do 2 łyżek masła do smaku

INSTRUKCJE:

Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita i wyłóż obłożoną blaszkę do pieczenia pergaminem. Połóż kabaczek butternut na patelni i polewaj każdą połowę oliwą z oliwek, aby lekko pokryć kabaczek wewnątrz (około ½ łyżeczki każdej). Przetrzyj olej po wewnętrznej stronie kabaczka i posyp solą i pieprzem.

Odwróć kabaczek twarzą w dół i piecz, aż będzie miękki i całkowicie ugotowany, około 40 do 50 minut (nie martw się, jeśli skóra lub miąższ brązowieją – to dobrze smakuje). Odłóż squasha na bok, aż będzie wystarczająco chłodny, aby poradzić sobie, około 10 minut.

W międzyczasie w dużym garnku na zupę rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu, aż zacznie migotać (jeśli w blenderze jest ustawiona zupa, użyj średniej patelni, aby zminimalizować naczynia.) Dodaj posiekaną szalotkę i 1 łyżeczkę soli. Gotuj, często mieszając, aż szalotka zmięknie i zacznie złocić się na brzegach, około 3 do 4 minut. Dodaj czosnek i gotuj, aż będzie pachnący, około 1 minuty, często mieszając. Przenieś zawartość do blendera stojącego (zobacz uwagi na temat używania zamiast tego blendera zanurzeniowego).

Użyj dużej łyżki, aby nabrać miąższu z dyni piżmowej do blendera. Odrzuć twardą skórę. Dodaj do blendera syrop klonowy, gałkę muszkatołową i kilka skrętów świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wlać 3 szklanki bulionu warzywnego, uważając, aby nie napełnić pojemnika powyżej linii maksymalnego napełnienia (w razie potrzeby można pracować partiami i wmieszać pozostały bulion później).

Bezpiecznie przymocuj pokrywę. Miksuj na wysokim poziomie (lub wybierz wstępne ustawienie zupy, jeśli jest dostępne), uważając, aby nie wydostawać się gorąca para z pokrywki. Zatrzymaj się, gdy zupa będzie wyjątkowo kremowa i rozgrzana.
Jeśli chcesz nieco rozcieńczyć zupę, dodaj pozostałą część bulionu. Dodaj 1 do 2 łyżek masła lub oliwy z oliwek do smaku i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby posmakuj i dodaj więcej soli i pieprzu.

Jeśli twoja zupa jest gorąca z procesu mieszania, możesz wlać ją do misek. Jeśli nie, wlej ją z powrotem do garnka i podgrzej zupę na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie ładna i duszna. Lubię dodawać pojedyncze miski odrobiną czarnego pieprzu.

Zupa krem z cukinii

SKŁADNIKI:

  • 1/2 małej cebuli, podzielonej na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cukinie, skórka na kawałki w duże kawałki
  • 32 uncje bulionu kurczaka Swanson o zmniejszonej zawartości sodu lub warzyw
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • sól koszerna i czarny pieprz do smaku
  • świeży tarty parmezan w razie potrzeby do polewy, opcjonalnie

INSTRUKCJE:

Rosół z kurczaka, cebulę, czosnek i cukinię połączyć w dużym garnku na średnim ogniu i zagotować.

Ogrzej, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, około 20 minut.

Zdejmij z ognia i purée za pomocą blendera zanurzeniowego, dodaj śmietanę i purée ponownie, aż będą gładkie.

Smakuj sól i pieprz i dostosuj do smaku. Podawać na gorąco.

Jak przyrządzić cukinię?

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 duże cukinie, pokrojone w kółko
  • 1/2 łyżeczki. suszone oregano
  • Sól koszerna
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Szczypta zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
  • 1/4 c. świeżo tarty parmezan

INSTRUKCJE:

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek i gotuj, aż pachnie, 30 sekund. Dodaj cukinię i oregano. Gotuj, aż cukinia będzie miękka, około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą płatków czerwonej papryki.
Posyp parmezanem i podawaj na ciepło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here