Roladki z bakłażana dla każdego

0
48

Roladki z bakłażana

Składniki na 13 porcji:

2 bakłażany
2 szklanki sera ricotta (500 g)
1 szklanka posiekanego sera mozzarella (100 g)
½ szklanki posiekanego parmezanu (55 g)
¼ szklanki świeżej bazylii (10 g), posiekanej
1 jajko
Sól
pieprz
1 szklanka sosu marinara (260 g)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 350ºF (175ºC).
Pokrój końce bakłażanów i pokrój je w plastry ¼ cala (½ cm) i ułóż je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.
Dopraw szczyptą soli po obu stronach plastry bakłażana i pozwól im się pocić przez 20 minut, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Po wysuszeniu; dodaj szczyptę pieprzu.
Piec przez 20 minut lub do miękkości.
Tymczasem w średniej wielkości misce wymieszaj ser ricotta, ser mozzarella, parmezan, bazylię i jajko.
Wyjmij plastry bakłażana z piekarnika i przekręć piekarnik do 200ºC.
Na plasterek bakłażana nałóż około 2 łyżki mieszanki, a następnie zwiń go, powtarzając dla wszystkich plasterków.
Na blasze do pieczenia o wymiarach 11 x 17 cali (28 x 43 cm) zalej ½ sosu marinara, a następnie dodaj wszystkie szwy roll-up w dół. Wlać pozostałe ½ sosu marynarskiego, a następnie posypać bazylią i parmezanem.
Piec przez 25 minut lub do momentu stopienia sera i złocistobrązowego.
Cieszyć się!

Jak przyrządzić bakłażana z patelni?

Bakłażan jest naturalny dla grilla ze względu na gęste wnętrze, które działa jak gąbka i nasiąka marynatą, olejem lub masłem i ma dymny smak. Jest również szybki do przygotowania, ponieważ nie wymaga wstępnego przygotowania.

Odetnij górę i kwiatki. W razie potrzeby obierz i pokrój w plastry od 1/2 do 1 cala. (Możesz pokroić małe bakłażany o połowę zamiast kroić.) Obficie posmaruj plastry ze wszystkich stron oliwą z oliwek, stopionym masłem lub olejem kuchennym (lub użyj marynaty na bazie oleju). To dodaje smaku i zapobiega przywieraniu plasterków do rusztu. Dopraw do smaku ziołami, solą i czarnym pieprzem.
Umieść bakłażana na kawałku ciężkiej folii lub bezpośrednio na ruszcie grillowym.
W przypadku grilla węglowego umieść bakłażana na stojaku bezpośrednio nad średnimi węglami. Grilluj bez przykrycia, około 8 minut lub do momentu kruchego kręcenia, od czasu do czasu obracając.
W przypadku grilla gazowego rozgrzej grill. Zmniejsz ciepło do średniego. Umieść bakłażana na ruszcie bezpośrednio na cieple. Przykryj i grilluj około 8 minut lub do kruchego kruchego, od czasu do czasu obracając.

Bakłażan na surowo – czy można jeść?

Trzeba uważać, ponieważ surowe bakłażany nie są trujące. Jednak liście i kwiaty rośliny mogą być toksyczne. Rośliny z rodziny psiankowatych – w tym bakłażany, ziemniaki, papryka, pomidory i pomidory – zawierają alkaloid zwany solaniną, który w bardzo dużych dawkach może być trujący.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here