Nie ma chyba mniej zachęcającego połączenia kulinarnego dla większości maluchów niż zupa brokułowi ze szpinakiem. A jest to wielki błąd – wszystko zależy od tego w jakiej formie zaserwujemy ją naszym milusińskim. Warto dodać, że oba warzywa są istną kopalnią witamin, soli mineralnych i różnych substancji odżywczych. Dlatego tak ważne jest, aby znalazły się we właściwie zbilansowanej diecie.

W jaki sposób powinna być przygotowana zupa brokułowo szpinakowa krem, żeby duzi i mali smakosze zjedli ją z apetytem i poprosili o dokładkę? Poniżej zamieszczamy dwa warianty przepisu.

Zupa krem szpinakowo brokułowa w wersji fit

Pyszna, lekka i pozbawiona nadmiernych kalorii zupa brokułowa ze szpinakiem to danie idealne. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i witamin oraz błonnika, dlatego warto, żeby zagościła w diecie na dobre. A przy tym miseczka tego dania ma w sobie tylko 100 kcal. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

– cały brokuł średniej wielkości
– 150 gramów świeżego szpinaku
– 1 cała cebula
– łyżka oliwy
– 500 mililitrów bulionu
– 3 ząbki czosnku
– dwie łyżki soku z cytryny
– garść płatków migdałów
– garść świeżego oregano
– pieprz i sól

Sposób przyrządzenia

Kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją w rozgrzanym garnku, do którego uprzednio dodaliśmy oliwę. Kiedy cebula jest już gotowa, dodajemy posiekany czosnek. Po około 4 minutach wlewamy do cebuli i czosnku bulion i wrzucamy rozłączone różyczki brokuła. Gotujemy przez około 15 minut i po tym czasie dodajemy szpinak i oregano. Gotujemy aż zaobserwujemy więdnięcie szpinaku i ziół. Miksujemy zupę blenderem, dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupa krem szpinakowo brokułowa jest gotowa. Wlewamy do miseczek i posypujemy płatkami migdałów.

Zupa krem ze szpinaku i brokułów z serkiem mascarpone – przepis

Dla koneserów, którzy niekoniecznie są na diecie, proponujemy również wariant numer dwa, jaki może mieć nasza zupa brokułowa ze szpinakiem. Jakie składniki będą potrzebne?

Składniki:

– 1/3 pora
– 1 i ½ łyżki oliwy
– 300 gramów ziemniaków
– 800 mililitrów bulionu
– połowa brokuła
– 250 gramów świeżego szpinaku
– 2 łyżki serka mascarpone
– sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Aby powstała zupa brokułowo szpinakowa krem według przedstawianego przepisu, musimy zacząć od podgrzania w garnku oliwy. Do niej dodajemy pokrojonego drobno pora i smażymy go przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion i zostawiamy aż do zagotowania. Następnie wrzucamy brokuły i szpinak. Gotujemy przez około 8 minut, żeby warzywa zdążyły zmięknąć. Dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Zupa krem ze szpinaku i brokułów przygotowana według tego przepisu będzie wybitnie gładka i aksamitna, a smakiem przekona każdego niejadka.

Brokuły i szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, które będą pyszne i bardzo zdrowe. Warto poszukać rozwiązania, które pokocha nasza rodzina.