Stwierdzenia które dowodzą, że zdrowa żywność nie musi być droga

0
415

Czy jest wola zdrowego odżywiania się, ale niestety w twojej torebce zawsze jest odpływ? Z tobą pieniądze na koniec miesiąca wystarczą tylko na suchy tost lub makaron z keczupem? Czy my wiemy Głupie jest to, że te „menu oszczędnościowe” napełniają cię i – co prawda – są niewiarygodnie tanie, ale pod względem zawartości składników odżywczych mogą spakować bomby węglowodanowe. Oprócz dużej ilości niezdrowych węglowodanów i dodatkowej szczypty cukru (ketchup to prawdziwa bomba cukrowa!), W klasycznych kuchniach studenckich niewiele jest dobrego.

Ale zdrowe jedzenie nie musi być drogie – dowodzimy czegoś przeciwnego dzięki naszym niskobudżetowym przepisom! Duży głód można ugasić niewielkimi pieniędzmi, dzięki niedrogim pomysłom na przepisy na każdy dzień, które oszczędzają (kaloryczne) konto. Myślisz, że tanie dania są złe (on) lub gorsze? Nie, jeśli polegasz na zdrowych, ale niedrogich składnikach i tych smacznych połączonych.

7 wskazówek, jak zaoszczędzić pieniądze podczas zakupów

Logicznie rzecz biorąc, tanie gotowanie zaczyna się od zakupu: kto chce na końcu zjeść tani posiłek, musi kupić odpowiednio rozsądną cenę. Ale to nie znaczy, że powinieneś kupować towary wysokiej jakości lub gorsze składniki. Niekoniecznie musisz iść na zakupy w sklepie dyskontowym. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami:

1. Nie idź na zakupy przypadkowe

Zanim kupisz, zastanów się, co chcesz zjeść w przyszłym tygodniu i napisz listę zakupów. Więc nie masz ochoty kupować niepotrzebnego jedzenia lub śmieciowego jedzenia. Pomaga także lepiej oszacować, jakie ilości łatwo psującej się żywności, takiej jak owoce lub mięso, zużyjesz, a następnie rzucić mniej.

2. Zaplanuj jeden składnik na kilka potraw

Tworząc listę zakupów, należy wziąć pod uwagę następujący punkt: Wiele składników można z łatwością używać przez kilka dni z rzędu do różnych potraw, takich jak: Ziemniaki (gotowane ziemniaki stają się smażonymi ziemniakami), makaron (patelnia staje się zapiekanką) lub warzywa (przystawka staje się zupą).

3. Wolę prywatne marki

Markowe produkty zazwyczaj mają ładniejsze, bardziej kolorowe i / lub wyższej jakości opakowanie niż alternatywa No Name na „Tak!” lub „dobre i tanie”, ale dzięki markom supermarketów możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy podczas zakupów. Często stoi za tym nawet ten sam producent.

4. Porównaj ceny kilogramów

Spójrz na owoce i warzywa, a także mięso w cenie kilograma. Pakowane towary są często droższe niż towary sypkie.

5. Kup paczki XXL

Nawet jeśli jesteś singlem, opłaca się obchodzić rodzinną paczkę XXL z jedzeniem, które możesz dobrze kupić (np. Ryż lub makaron). Są to często tańsze niż małe paczki. Nie dotyczy to jednak świeżych produktów, takich jak ser, kiełbasa i inne, ponieważ nigdy nie można tak szybko zużyć tych ilości.

6. Preferuj towary sezonowe

Truskawki kosztują fortunę zimą – logicznie rzecz biorąc, nie mają one sezonu i muszą być odpowiednio importowane. Dlatego owoce i warzywa w sezonie ZAWSZE są tańsze. Więc: odsuń się i poczekaj na sezon, a potem są towary domowe w atrakcyjnej cenie.

7. Pozostaw gotowe produkty po lewej stronie

Niektórzy nadal uważają, że oszczędza czas i pieniądze dzięki gotowym produktom. Biorąc pod uwagę czynnik czasu, zgadzamy się z Tobą, ale na pewno nie zaoszczędzisz pieniędzy na gotowym pliku danych. Uwierz nam: gotowanie ze świeżych składników jest zawsze tańsze, a przede wszystkim zdrowsze.

Są produkty, które zawsze powinieneś mieć w domu. W naszych tanich recepturach od czasu do czasu spotkasz tę samą podstawową żywność i oczywiście nie musisz jej kupować za każdym razem, ale najlepiej mieć ją w domu. Należą do nich na przykład olej, mąka, bulion warzywny, pasta pomidorowa, cebula i czosnek, a także przyprawy.

10 produktów, które zawsze powinieneś mieć w domu

Oprócz podstaw, których potrzebujesz w zasadzie do prawie każdego posiłku, powinieneś również przestrzegać. Jedzenie – o długim okresie trwałości – do przechowywania w domu. Dzięki temu możesz w każdej chwili wyczarować szybkie, zdrowe danie:

  • Ryż, Makaron, Komosa ryżowa, Kuskus i spółka
  • owsianka
  • Mrożone warzywa (takie jak szpinak, brokuły)
  • Tuńczyk z puszki
  • Czerwona soczewica (produkt suchy)
  • Fasola, ciecierzyca (cyna)
  • Pomidory (zdarza się lub są nierówne z puszki)

Nasza wskazówka dotycząca praktyki: Przygotowanie posiłku

Jeśli gotujesz kilka porcji potrawy za jednym razem, nie musisz codziennie gotować czegoś świeżego, ale możesz zjeść drugą porcję następnego dnia lub zamrozić. To oszczędza czas i pieniądze. Do tego nadają się zupy, zapiekanki, papryczki chilli, curry, ale także dania z makaronu lub ryżu. Więc zawsze masz zdrowy posiłek w domu i wystarczy go rozmrozić.

Podstawowa wiedza na temat dobrego i taniego gotowania jest już dostępna. Teraz chodzi o zastosowanie w praktyce tego, czego się nauczyłeś, w kuchni. Chcemy Ci udowodnić za pomocą naszych tanich przepisów, które są smaczne, zdrowe i tanie. Podczas gotowania posiłków staraj się uwzględniać resztki i poddawać recyklingowi bezpośrednio, aby tworzyć nowe przepisy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here