TWAROŻEK Z NERKOWCÓW

TWAROŻEK Z NERKOWCÓW

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Początkowo pomyślałam, że warto wrzucić przepis, który będzie bezpośrednio nawiązywał do świątecznych smaków – bezglutenowe pierogi czy rybę po grecku. Zrobiłam trochę na przekór. Paradoksalnie, to świąteczne śniadanie w pierwszy dzień świąt jest dla mnie wyjątkowe. I wegański twarożek z nerkowców będzie pasował do tego dnia idealnie :)!

Ps. na coś typowo świątecznego jeszcze przyjdzie czas :).

TWAROŻEK Z NERKOWCÓW

wegański, bez glutenu

Składniki:

– kubek orzechów nerkowca

– 3 łyżki soku z cytryny

– 3 łyżki płatków drożdżowych

– 1/5 szklanki mleka sojowego

– 1/3 szklanki soku z kiszonki

– pół pęczka koperku

– pół ogórka

– sól

– czarny pieprz

– szczypiorek

 

Jak przygotować?

1. Orzechy nerkowca (namoczone w wodzie przez noc), wodę z kiszonki (np. z kiszonych ogórków czy cukinii), mleko sojowe (niesłodzone!), sok z cytryny, płatki drożdżowe nieaktywne umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy.

2. Do gładkiej masy dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka (bez pestek) oraz posiekany koperek. Wszystko mieszkamy.

3. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem

Z dodatkami do twarożku można eksperymentować! Świetnie będzie pasowała rzodkiewka, czosnek czy cebulka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *