Spaghetti z marchewki

Spaghetti z marchewki

Powiem Wam szczerze, że marchewkę mogłabym jeść na okrągło :), na słodko dodając ją jako równoprawny składnik ciast lub na słono jak w przypadku makaronu. Jednak marchewka, marchewce nie równa. W tym przypadku warto poszukać i znaleźć na bazarku taką, która ubrudzona jest ziemią. Taki okaz będzie najprawdopodobniej pochodził z mniejszej uprawy, ba! może nawet ekologicznej! Nie do przecenienia jest jej chrupkość i słodycz, tego smaku nie da się zastąpić niczym!

SPAGHETTI Z MARCHEWKI

vegan, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– 450 g marchewki

– 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego z neutralnym smakiem)

– garść świeżej kolendry

– 4 ząbki czosnku

– łyżka oleju kokosowego

– sól

Jak przygotować?

1. Marchewkę zetrzeć w maszynce do warzywnego spaghetti lub obieraczką robiąc z niej wstążki lub makaron podobny do tego z maszynki (zależy od funkcji obieraczki)

2. Posiekany czosnek podsmażyć na oleju

3. Do podsmażonego czosnku dodać marchewkę, mleko sojowe i sól (przy tej ilości przyda się duża patelnia)

4. Całość poddusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając

5. Pod koniec smażenia dodać posiekaną kolendrę, całość pozostawić na patelni przez minutę

6. Makaron powinien być sprężysty, tak żeby z łatwością można było nawijać go na widelec

Można jeść go sam – na ciepło i na zimno lub dodając do innych potraw – tak czy inaczej jest pycha! 😉

obieraczka

 

Tak wygląda moja obieraczka do robienia marchwiowego makaronu. Kupiłam ją kiedyś na bazarku za… 5 zł 😀



1 thought on “Spaghetti z marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *