Wśród szczególnie popularnych i ważnych dla naszej tradycji kulinarnej warzyw koronne miejsce zajmuje oczywiście burak. Można wręcz powiedzieć, że jest to nasz skarb narodowy, który ostatnimi czasy bywa nieco niedoceniany. Do czego można wykorzystać buraka, oprócz wigilijnego barszczu? O tym opowiemy poniżej.

Witaminy w buraku

Burak nie dość, że jest pyszny, to ma również udowodnione prozdrowotne właściwości. W jego składzie znajdują się bowiem betalainy, które również są obecne w szpinaku. Wpływają one na poprawę odporności, spowalniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Lekarze coraz częściej zachęcają do picia soku z buraka. Może on uchronić przed przeziębieniem, wyregulować ciśnienie krwi i zwiększyć ogólną witalność organizmu. A to wszystko zamknięte jest w niewielkiej bulwie.

Sok kiszony z buraków – co to takiego?

Wiele osób mówi również o napoju, którym jest sok z buraka kwaszony. Czy warto się nim zainteresować?
Specjaliści twierdzą, żeby aby odczuć na własnym organizmie, jak działa sok kiszony z buraków najlepiej pić go codziennie. Poprawia on funkcjonowanie najważniejszych układów naszego ciała, w tym układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego.

Sok z buraków kwaszonych właściwości

Potrafi obniżać poziom tłuszczu we krwi oraz wzmacnia kości. Wszystko to daje nam sok z buraków kwaszonych właściwości produktu są niezmiernie różnorodne i wspierające cały organizm. Należy jednak pić go przez dłuższy czas, regularnie. W jego składzie znajduje się sporo pałeczek kwasu mlekowego, które sprawiają, że staje się on naturalnym probiotykiem. Dzięki niemu możemy wyregulować pracę jelit, równocześnie chroniąc je. W soku z buraków kiszonych znajdziemy witamy A, C, E i K oraz całą grupę B. Ponadto jest on bogatym źródłem innych substancji mineralnych takich, jak potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor.

Przepis na sok z buraków kiszonych

Aby przyrządzić sok z buraka kwaszony wcale nie potrzeba wielu składników ani dużo czasu. Co należy zrobić?
Będziemy potrzebować:

Składniki:

– 3 kilogramów buraków
– 4 litrów wody, którą wcześniej przegotowaliśmy i wystudziliśmy
– kromki chleba na zakwasie
– 3 główki czosnku
– 4 liście laurowe
– około 20 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia

Buraki kroimy w dość cienkie plastry. Główki czosnku przekrawamy na pół bez obierania łupin (w nich znajduje się sporo cennych substancji odżywczych oraz olbrzymia dawka smaku). Na dnie naczynia (najlepiej kamionki) układamy pół główki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego a na to część buraków. Posypujemy pieprzem. Dokładamy kolejne warstwy aż do wykończenia składników. Na samej górze kładziemy kromkę chleba razowego. Całość zalewamy przegotowaną wodą i przykładamy przykrywką lub czystym talerzykiem. Pamiętajmy, że wszystkie składniki muszą się znaleźć w całości pod wodą, w innym razie sok zacznie pleśnieć i nie będzie już zdatny do picia.

Naczynie powinno stać w temperaturze pokojowej około 7 dni. Po tym czasie nasz sok z kiszonych buraków jest już gotowy do wypicia.