Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Na bazarkach i w sklepach pojawiły się bakłażany! Trzeba z nich korzystać: piec, smażyć, gillować, co tylko dusza zapragnie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś, co nie tylko smakuje ale również wygląda obłędnie! Roladki robiłam już kilkukrotnie, nie tylko dla moich wegetariańskich czy wegańskich znajomych, ale również dla zagorzałych mięsożerców. W tym przypadku łączy ich jedno – zachwyt nad roladkami z bakłażana! Smacznego

ROLADKI Z BAKŁAŻANA

wegańskie, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– 2 sporej wielkości bakłażany

– 2 kubki ugotowanej ciecierzycy

– łyżeczka kolendry

– łyżeczka kuminu

– sól

– dwie szczypty chilli

– ząbek czosnku

– 1/2 kubka zimnej wody

– sok z 1/4 cytryny

– 8 suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych) lub z oleju (uważajcie na skład)

– odrobina oleju kokosowego (z nim wychodzą najsmaczniejsze i nie robią się gumowe)

Składniki na sos: 

– 4 łyżeczki pasty sezamowej – tahiny

– 5 łyżek bulionu warzywnego w temp. pokojowej

 

Jak przygotować?

1. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy i smarujemy olejem kokosowym z obu stron, przekładamy na papier do pieczenia

2. Bakłażany pieczemy w temp. 170 stopni w termoobiegu przez 15 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Pokrojone na plastry bakłażany zajmują około 3 i pół blachy – ja piekłam je na dwie tury, bo mam tylko dwie blaszki w piekarniku

3. W czasie, kiedy bakłażan piecze się w piekarniku przygotowujemy masę

4. Do misy blendera wrzucamy pozostałe składniki: ugotowaną ciecierzycę (wcześniej namoczoną) , przyprawy, wodę, sok z cytryny, pomidory i mielimy na w miarę gładką masę

5. Upieczone plastry bakłażana smarujemy pastą z ciecierzycy – około 1-2 łyżeczek i zawijamy w rulonik

6. Faszerowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym wysmarowanym olej kokosowym, możemy posypać ugotowaną ciecierzycą

7. Naczynie przykrywamy np. folią aluminiową i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach, kolejne 10 minut podpiekamy bez folii, żeby roladki się lekko zarumieniły. Bakłażan powinien rozpływać się w ustach, jeśli jest za bardzo gumowaty, warto zostawić go jeszcze na chwilę w piekarniku.

8. Podajemy z tahiną (pastą sezamową) rozcieńczoną bulionem warzywnym (4 łyżeczki tahiny + 5 łyżek bulionu)

Świetnie będzie pasowała do tego świeża kolendra i granat :).

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *