Omlet z zieloną niespodzinką

Omlet z zieloną niespodzinką

Mój sposób odżywiania można by nazwać wegańsko-bezglutenowym, gdyby nie fakt, że w mojej diecie pojawiają się co jakiś czas ryby i jajka. Kiedy wychodzę gdzieś na miasto skrótowo używam właśnie tego określenia, jest ono prostsze i mniej zawiłe od tłumaczenia bez tego, bez tego i tamtego 🙂 . Jajka bowiem przygotowuję sobie raz w tygodniu w domu, mam wtedy pewność, że pochodzą od szczęśliwej kury 🙂 !

Dzisiaj przyszedł czas, żeby zaproponować Wam alternatywę śniadaniową. Dochodzą mnie słuchy, że ciężko jest niektórym z Was przekonać się do jedzenia zup na śniadanie. Tak dla urozmaicenia dzisiaj omlet z zieloną niespodzianką w środku!

OMLET z zielonym farszem

bez cukru, bez glutenu, bez mięsa, bez laktozy

Farsz:

– 4 główki kapusty bok choy (ewentualnie innych zielonych liści np. rukoli lub musztardowca)
– 1 ząbek czosnku
– łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie / do kupienia w Internecie)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Ciasto omletowe:

– 3 jajka
– łyżeczka mąki kokosowej
– szczypta kozieradki
– sól

Sos:

– łyżka tahiny
– łyżka octu balsamicznego (u mnie krem balsamiczny z gruszek firmy Wajos)
– 2 łyżki wody

Jak zrobić?

1. Wszystkie składniki farszu dusiłam około 5 minut pod przykryciem

2. Farsz zdjęłam z patelni

3. W miseczce przygotowałam ciasto omletowe mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki

4. Część ciasta wylałam na gorącą patelnię układając na nim ścieżkę farszu

5. Po podsmażeniu zaczęłam zawijać omlet przesuwając go na patelni, nakładając kolejną ścieżkę farszu oraz dolewając resztę ciasta omletowego – taką czynność powtórzyłam dwukrotnie

6. Gotowego omleta polałam sosem sezamowo-balsamicznym

 

Tadam! Omlet z bok choy gotowy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *