Masło migdałowe – czy jest zdrowe i smaczne? Taste test

0
408

Zasadniczo każdy może skorzystać z białka masła orzechowego lub po prostu rozkoszować się nim. Jednak masło orzechowe jest szczególnie odpowiednie dla sportowców. Spożywanie masła orzechowego jest szczególnie przydatne po treningu w celu promowania wzrostu mięśni, promowania regeneracji mięśni i uzupełnienia zapasów glikogenu.

Dla zrównoważonej diety zalecamy tygodniowe spożywanie masła orzechowego w ilości 14 łyżek. Jeśli uprawiasz dużo sportu, nie powinno zabraknąć masła orzechowego w planie diety. Nawiasem mówiąc, zalecane są 1-2 łyżki dziennie.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest zdrowe, jeśli pozostawione jest naturze. Dostarcza organizmowi ważnych kwasów tłuszczowych. Są to jednak głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto masło orzechowe jest doskonałym źródłem białka. 2 łyżki masła orzechowego zawierają około 8 g białka.

Kolejną zaletą masła orzechowego jest to, że może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Masło orzechowe zawiera również dużą ilość magnezu. Ze względu na wysoką zawartość magnezu masło orzechowe jest idealnym towarzyszem w stresujących fazach. Magnez wzmacnia nerwy i mózg.

Jakie są alternatywy dla masła orzechowego?

Jako alternatywa dla masła orzechowego istnieje kilka wariantów, które są szczególnie przydatne, jeśli jesteś uczulony na orzeszki ziemne. Masło migdałowe, masło pistacjowe, masło z pestek dyni, masło z orzechów laskowych, masło nerkowca i masło słonecznikowe są alternatywami dla masła orzechowego.

Zalety alternatyw dla masła orzechowego zostały podsumowane tutaj:

  • Masło migdałowe Witamina E, wapń, magnez, potas, błonnik, białko
  • Masło pistacjowe Przeciwutleniacze, karoten, potas, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Masło z pestek dyni, żelazo, magnez, fosfor, potas, witaminy E i K, cynk
  • Włókno masła orzechowego, witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Masło nerkowcowe Magnez, niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze
  • Masło słonecznikowe Witamina E, selen, magnez

Alternatywy są szczególnie odpowiednie dla zrównoważonej diety. W przypadku alergii na orzechy należy rozważyć bardziej szczegółowo alternatywne masło z pestek dyni i masło słonecznikowe. Te alternatywy powinny być również wolne od dodatków i, w najlepszym wypadku, posiadać bio-pieczęć.

Jaką wartość ma masło migdałowe w żywieniu?

Kilka badań naukowych wykazało, że spożywanie migdałów lub produktów migdałowych, takich jak migdały, zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych. Zaobserwowano również, że migdały mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.

Pasta lub substytut masła. Na podstawie migdałów i moszczów migdałowych oraz fitochemikaliów można stwierdzić, że stosowanie migdałów może zapobiegać cukrzycy, a także przyczyniać się do wzmocnienia kości. Ponadto całkowicie naturalne substancje roślinne wspierają zdrowie przewodu pokarmowego. W związku z tym migdały są zdecydowanie zdrowe!

Spożywając od trzydziestu do sześćdziesięciu gramów dziennie, możesz już mieć pozytywny wpływ na swoje zdrowie.

Dlatego sprawdziliśmy, czy masło migdałowe jest odpowiedni dla niemowląt i małych dzieci. Również w czasie ciąży stanowi użyteczny suplement diety ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, która jest ważna dla rozwoju nienarodzonego dziecka. Masło migdałowe łuży również do inicjowania porodu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here