KREM Z BROKUŁÓW

KREM Z BROKUŁÓW

Jak już pewnie wiecie jestem fanką jedzenia zup! I paradoksalnie wcale nie na obiad ale na…  śniadanie! Krem z brokułów jest jednym z moich ulubionych. Dlaczego? Jest pyszny, sycący i robi się go niewiarygodnie szybko. Mała podpowiedź: w lodówce warto mieć w zanadrzu słoik bulionu warzywnego. To dzięki niemu zupa będzie bardziej intensywna. Gotowi? Startujemy!

KREM z BROKUŁÓW

wegański, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– 1 litr bulionu warzywnego

– 2 niewielkie świeże brokuły

– 2 duże garście świeżego szpinaku

– 1/3 szklanki lub trzy kostki mrożonego mleka kokosowego

– sól, pieprz (świeżo mielony)

Jak przygotować?

1. Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy surowe, świeże różyczki brokuła

2. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż brokuły będą miękkie

3. Do garnka wrzucamy dwie duże garście świeżego szpinaku, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut

4. Całość dokładnie miksujemy na delikatny krem

5. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sól do smaku

6. Zupę można podać z ryżem i świeżo mielonym pieprzem

Smacznego <3



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *