Jaglotynka, czyli ciasto jaglane z nektarynką

Jaglotynka, czyli ciasto jaglane z nektarynką

Jaglotynka, to szybkie ciasto jaglane z nektarynką bez glutenu, jajek, mleka i cukru!

Dlaczego na dobre pozostanie w mojej pamięci? Bo głupie, błahe ciasto spowodowało, że poczułam się jak każdy, kto nie ma żadnych ograniczeń. Przepis taki jak ten spowodował, że i ja mogłam zjeść najprawdziwsze ciasto, wspólnie, bez podziałów na: to moje – to Twoje. Poczułam się normalsem :)!
Co takiego wyjątkowego jest w tym cieście? Sęk w tym, że nic – wszystkie produkty (nie licząc daktyli) mogłam jeść już wcześniej. To pomysł jest kluczem do sukcesu. Jak z produktów, które je się ciągle, w kółko, na okrągło można zrobić coś, co będzie smakowało za każdym razem inaczej? To sztuka, ja ciągle się jej uczę. Czasami wygodzi mi to lepiej, innym razem gorzej. Jedno smakuje mniej, drugie bardziej. Moja jaglotynka zdecydowanie należy do tej drugiej grupy przepisów i dań!

JAGLOTYNKA

vegan, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

spód:
– 6 łyżek pestek słonecznika
– 6 łyżek sezamu

masa:
– około 15 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (bez soli)
– 2 dojrzałe duże nektarynki
– 8 daktyli
– łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić spód?
1. Pestki słonecznika i sezamu mielę oddzielnie w blenderze (w pojemniku z nożykami) na miał, konsystencja sezamu powinna być bardziej wilgotna, zbliżona do tahini, lecz nie lejąca. Odrobinę zmielonego sezamu zostawiłam do dekoracji
2. Zmielone pestki i sezam przekładam na spód formy – u mnie okrągła – tortowa ze szklanym dnem. Spód wygniatam palcami, jeśli masa nie chce się ze sobą łączyć, to znaczy, że za krótko została zmiksowana

Co z resztą?
1. Suchą kaszę przelewam wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki
2. Do gotującej wody wsypuję wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę
3. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, następnie odlewam nadmiar wody
4. Z dojrzałych nektarynek zdejmuję skórę
5. Nektarynki kroję w kostkę podduszam w garnku przez 5 minut, żeby delikatnie puściły sok
6. Kaszę jaglaną łączę z nektarynkami i kładę na wcześniej przygotowany spód, lekko ugniatam
7. Daktyle zalewam gorącą wodą, pozwalając im zmięknąć (około 30 min)
8. Miękkie daktyle miksuję w blenderze z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny
9. Wierzch ciasta smaruję sosem daktylowym i posypuję zmielonym sezamem
10. Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny, odmierzając minuty do pierwszego kęsa :).

Ps. kroi się idealnie!

 

*Przepis ten dostosowany jest do moich wyników testów nietolerancji pokarmowej. Jeśli w Twoim przypadku, któryś ze składników będzie nie do zaakceptowania, wystarczy go podmienić.



8 thoughts on “Jaglotynka, czyli ciasto jaglane z nektarynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *