Jagielnik chałwowo-kokosowy

Jagielnik chałwowo-kokosowy

Jeśli szukacie ciasta, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia, to… właśnie je znaleźliście :). Jagielnik jest zdrowy, pyszny i totalnie uzależniający. Poza tym uwielbiam ciasta którymi można się najeść! Ciasto możecie zjeść nie tylko na deser, ale również jako drugie śniadanie. A! I żeby je zrobić nie potrzebujecie piekarnika! To co działamy?

JAGIELNIK CHAŁWOWO-KOKOSOWY

vegan, bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia!

Składniki na spód:

– 100 g migdałów namoczonych przez noc

– 4 łyżeczki tahiny (pasty z sezamu)

– 5 dużych miękkich daktyli

– 3 garście wiórków lub chipsów kokosowych

 

Składniki na masę:

– 1,5 + 0,5 kubka płynnego mleka kokosowego

– 1,5 + 0,5 kubka wody ((jeśli używanie innego mleka roślinnego, proporcja wody do mleka może być mniejsza, mleko kokosowe jest bardzo intensywne i tłuste, dlatego w tym przepisie warto je rozcieńczyć)

– kubek kaszy jaglanej

– 200 g wiórków kokosowych

– płaska łyżeczka wanilii

– 6 łyżek cukru kokosowego

– skórka z całej cytryny

– sok z całej cytryny

– szczypta soli

 

Składniki na polewę (opcjonalnie):

– 5 miękkich daktyli

– 5 łyżeczek tahiny

– woda

 

Jak przygotować?

1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia spodu ciasta mielimy w pojemniku blendera, masa nie musi być jednolita

2. Naszą „ciastolinę” przekładamy na spód tortownicy, dokładnie zalepiając dno

3. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, następnie zalewamy 1,5 szklanką wody, 1,5 szklanką mleka kokosowego i sporą szczyptą soli

4. Całość gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie mięciutka i wchłonie praktycznie cały płyn

5. Do garnka z kaszą wsypujemy wiórki kokosowe, wanilię, cukier kokosowy, 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki mleka kokosowego, sok z cytryny i skórkę

6. Masę dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około max. 5 minut

7. Garnek z gęstą zawartością zdejmujemy z ognia, zawartość blendujemy

8. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód

9. Składniki na polewę, czyli daktyle i tahinę dokładnie blendujemy. Dolewamy wodę by uzyskać lekko lejącą się konsystencję.

10. Polewę rozprowadzamy łyżką na wierzch ciasta, na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi i skórka cytrynową

9. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin

 

Smacznego!

Ps. jeśli nie jesteście fanami pasty sezamowej, śmiało można zastąpić ją masłem orzechowym! 🙂

 



4 thoughts on “Jagielnik chałwowo-kokosowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *