Informacje w pigułce cz. I

Informacje w pigułce cz. I

Znalezienie specjalisty, który będzie w stanie pomóc osobie z różnego rodzaju dolegliwościami często trwa miesiące czy nawet lata. Sądzę, że znacie tę historię z autopsji, dotyczy ona również mnie. Najważniejsze jest to, żeby w tych poszukiwaniach nie tracić sił. Podnosić się i dalej walczyć o swoje zdrowie. Sama pukałam do wielu drzwi, lekarzy, homeopatów, dietetyków czy mnichów tybetańskich. Po trzech latach pukania trafiłam do specjalisty, który skierował mnie na właściwą drogę. Mowa o moim dietetyku, który prowadził mnie za rękę, obserwując każdy mój krok.

Dietetyk nie jest jednak w stanie wykonać za nas całej pracy, to od nas zależy jak pokierujemy naszym zdrowiem i życiem. Nie przepisze nam jednej cudownej pigułki, która nas uzdrowi. To ciężka praca, którą wykonałam i nadal wykonuję :).

Rozpoczynając dietę eliminacyjno rotacyjną w mojej głowie rodziło się wiele pytań. Cykl „Informacje w pigułce bez łykania pigułki” to krótkie pytania (moje i często Wasze) oraz konkretne odpowiedzi mojego dietetyka – Moniki Wodyczko!

DIETA ELIMINACYJNO ROTACYJNA – DLACZEGO JEST SZANSĄ DLA OSÓB CHORUJĄCYCH NA WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO, BĄDŹ INNE CHOROBY JELIT?

Zastosowanie diety eliminacyjno – rotacyjnej, w oparciu o wyniki testu na nietolerancje pokarmowe, jest szansą nie tylko dla osób z chorobami zapalnymi jelit ale także innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym, ponieważ u ich podłoża leży przewlekły stan zapalny. Dzieję się tak dlatego, iż chorobom tym najczęściej towarzyszy zespół nieszczelnego jelita (leaky gut syndrome), w którym do krwiobiegu chorego przedostają się cząsteczki niestrawionych białek pokarmu (antygeny), wirusy, bakterie i inne substancje toksyczne. W wyniku tego zjawiska układ odpornościowy rozpoczyna walkę, której towarzyszy stan zapalny, najczęściej przewlekły, który wywołuje kolejne uszkodzenia jelita. Składniki pokarmowe gorzej się wchłaniają, co prowadzi do coraz większych niedoborów, pogłębiających problem funkcjonowania układu odpornościowego oraz całego organizmu. Eliminacja produktów nietolerowanych, a także rotacja tolerowanych odciąża układ odpornościowy, co sprzyja regeneracji jelita, a zatem wzmocnieniu jego bariery i poprawieniu wchłaniania składników odżywczych co ma kluczowe znaczenie w leczeniu tych chorób.

Monika Wodyczko dietetyk kliniczny CM VIMED – Absolwentka wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka w SGGW oraz studiów podyplomowych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku ­ Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych. W Centrum Medycznym VIMED od ponad 4 lat zajmuje się pacjentami z obciążeniami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, nadwaga, otyłość, choroby autoimmunologiczne, niepłodność, a także z innymi zaburzeniami metabolicznymi. W swojej pracy z pacjentem skupia się na przyczynach zaburzeń i kompleksowym podejściu do ich leczenia. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także regularnym gościem Polskiego Radia.

 



3 thoughts on “Informacje w pigułce cz. I”

  • Bardzo cieszę się, że trafiłam do Vimedu. Tu zajęto się przyczyną moich chorób a nie ich skutkami.
    Skończyłam terapię fenotypową leczniczą i Pani Monika jest moim dietetykiem. Świetnie mi się z nią współpracuje. Widzę efekty poleconej przez nią diety. Dla mnie nie jest najważniejsze, że schudłam 20 kg, ale to, że nie nękają mnie migreny i obniżył się cholesterol. Będę kontynuować współpracę z Vimedem, bo mimo że zmieniłam wiele nawyków, to jeszcze potrzebuję mentora.

    • Bardzo się cieszę! Potrzeba mentora – świadomość tego, że zawsze można się poradzić i skonsultować jest niezwykle ważna.
      Pozdrawiam Cię ciepło!

  • Gosiu, czy jestes nadal pod opieką p. Moniki? Juz chyba nie pracuje w Vimedzie.
    Czy p. Monika z mety stosuje dietę bezmięsną? Cierpię na dwie choroby autoimmunologiczne i jak dotąd dietetycy zalecali mi protokół autoimmunologiczny z mięsem, podrobami i osołem na kosciach w roli głownej, a ja nie chcę jeśc mięsa. Wybrałabym sie do p. Moniki ale boję się, że i ona mi zaproponuje mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *