Hummus idealny

Hummus idealny

Hummus to pasta z ciecierzycy od której jestem absolutnie uzależniona :). Uwielbiam ją nie tylko ja ale również mój Kuba i znajomi. Już nie raz zdradzałam im przepis na mój idealny hummus. Dlaczego idealny? Bo ma jedwabistą konsystencję i głęboki smak. Nie zwlekajcie! Namoczcie ciecierzycę i do dzieła!

HUMMUS IDEALNY

vegan, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– 20 czubatych łyżek ugotowanej ciecierzycy (zobacz jak są właściwie ugotować)

– 8 łyżek tahiny – pasty sezamowej (domowej lub ze sklepu)

– 1 i 1/3 szklanki zimnej wody

– ząbek czosnku

– około pół łyżeczki soli himalajskiej (dodawać stopniowo próbując)

– sok z połowy cytryny

– 1,5 płaskiej łyżeczki kozieradki

– 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu

– 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

 

Jak przygotować?

1. Nie ma nic prostszego! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki, puszysty i pyszny hummus! Na koniec polewamy oliwą z oliwek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *