Fasolowe ciasteczka

Fasolowe ciasteczka

Skąd wziął się pomysł na fasolowe ciasteczka? Ba! Potrzeba matką wynalazków 😀 Ostatnio uświadomiłam sobie, że w moim dziennym jadłospisie pojawia się więcej kasz niż wartościowych strączków. Szukałam sposobu jakby tu je w jakiś oryginalny sposób przemycić… I chyba się udało 🙂 . Ciasteczka są sycące, chrupiące, pachnące i pełne wartościowego białka. Przemyt uznaję oficjalnie za udany!

Pieczcie i jedzcie!

FASOLOWE CIASTECZKA

vegan, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– 400g ugotowanej białej fasoli (zobacz jak ją prawidłowo ugotować)

– 8 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe firmy aroy-d

– 10 łyżeczek cukru kokosowego lub innej słodyczy (ksylitol, syrop daktylowy, melasa buraczana itp. – ilość dostosuj do swojego smaku)

– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + łyżeczka oleju do skropienia papieru do pieczenia

– łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody

– 1/3 łyżeczki wanilii (nie mylić z cukrem wanilinowym)

– pół łyżeczki cynamonu

– dodatki według uznania, u mnie liofilizowana czarna porzeczka

Jak przygotować?

1. Ugotowaną i przestudzoną fasolę miksujemy ze wszystkimi składnikami.

2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który skrapiamy odrobioną oleju kokosowego.

3. Ręce zwilżamy zimną wodą i formujemy kuleczki, kładziemy na blaszce i spłaszczamy.

4. Na wierzch dodajemy np. liofilizowaną czarną porzeczkę, figi lub daktyle (wtedy warto dodać mniej cukru kokosowego do ciasta)

5. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni – jeśli ciasteczka mają być mniej kruche czas pieczenia należy skrócić.

6. Dodatkowo można posypać je sezamem i moczyć w filiżance ciepłego rooibosa <3

Smacznego!



1 thought on “Fasolowe ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *