Ciasto z buraka!

Ciasto z buraka!

Dzisiaj zdradzę Wam przepis na ciasto, które nie dość, że jest wegańskie, nie ma glutenu, laktozy, cukru i owoców, to zawiera… WARZYWO! Tak, dobrze przeczytaliście 🙂

Pyszne wilgotne ciasto na bazie mąk bezglutenowych i buraka to nie tylko propozycja deserowa, śmiało można je zjeść w ramach drugiego śniadania. Jest zdrowe, sycące i co ważne – mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Żeby stało się bardziej wykwintne można przełożyć je kremem jaglanym, czyli zmiksowaną na miał kaszą jaglaną z ulubionym mlekiem roślinnym.

Ciekawa jestem czy Wasi bliscy nie wiedząc co im serwujecie, zgadną, że jedzą ciasto na bazie buraka!

CIASTO Z BURAKA

vegan, bez cukru, bez glutenu

Składniki:

– szklanka puree z ugotowanych lub upieczonych buraków bez skórki (około 3 średniej wielości) – ja używam kupionych już ugotowanych szczelnie zamkniętych bez żadnych sztucznych dodatków, do kupienia w Lidlu

– szklanka mleka roślinnego

– pół szklanki mąki kokosowej

– pół szklanki mąki ryżowej

– pół szklanki mąki gryczanej

– 2 łyżki oleju kokosowego

– garstka rodzynek

– pół łyżeczki sody (opcjonalnie)

– łyżeczka cynamonu

– 3 łyżeczka karobu / kakao (opcjonalnie)

– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego – rozpuszczone w 6 łyżkach ciepłej wody

do dekoracji: 2 łyżki zmielonego sezamu, 4 daktyle zmiksowanne z 4 łyżkami wody, łyżka wiórków kokosowych

Jak przygotować?

1. Wszystkie suche składniki przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam

2. Do suchych składników dodałam puree z buraków, siemię lniane na wodzie oraz mleko roślinne, wszystko wymieszałam łyżką

3. Przygotowaną gęstą, prawie stałą masę przełożyłam do podłużnej foremki

4. Ciasto piekłam w temperaturze 170 stopni przez 40 minut (nie powinno piec się dłużej, boki staną się twardsze co w konsekwencji spowoduje kruszenie się ciasta podczas krojenia)

5. Wyjęte z piekarnika ciasto posmarowałam syropem z daktyli (wcześniej namoczone daktyle + 4 łyżki wody), oprószyłam wiórkami i sezamem

Gotowe!

 

 

 



6 thoughts on “Ciasto z buraka!”

  • Witam! Zrobiłam to ciasto, w smaku jest dobre tylko masa wyszła mi zbyt mokra i zbita, o kruszeniu nie ma mowy. Zrobiłam je z upieczonych w piekarniku buraków i zmiksowałam z mlekiem owsianym, tak więc moje pure wyglądało jak smufi, morze nie o takie pure chodzi? i czy można mąkę gryczaną zamienić żytnią czy kukurydzianą? A i czy mąka kokosowa musi być odtłuszczona czy można zmielić po prostu wiórki kokosowe? 🙂 Chciała bym aby moje ciasto przypominało bardziej pani, więc szukam powodów dlaczzego takie nie jest. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz

    • Agnieszko,
      tak się zastanawiam co mogło pójść nie tak… ciasto w swojej strukturze nie jest puszyste ale nie powinno być zbite. Używam odtłuszczonej mąki kokosowej, a jakiej Ty użyłaś? Jeśli idzie o buraki, to wychodziło mi takie samo z gotowanych czy pieczonych. Ważne, żeby było gładkie i dokładnie zmiksowane, podczas miksowania nie dodaję mleka, bo nie wiem wtedy ile faktycznie wyszło samego puree. Mleko dolewam dopiero po odmierzeniu ilości puree z buraków. Co do zamiany mąk, żytniej nie używam bo jest glutenowa, a kukurydziana… nie próbowałam ale, kto wie może wyjść super, wtedy powinno ciasto wyjść bardziej kruche i mniej wilgotne. Jak spróbujesz daj proszę znać 🙂

    • Klaudio jeśli pijesz mleko krowie to tak, ale jeśli borykasz się z problemami związanymi z przewodem pokarmowym, to warto je wykluczyć. To jeden z filarów mojego zdrowienia.

      • Gosiu dziekuje Ci serdecznie za odpowiedz.
        Ja nie mam problemow z przewodem pokarmowym, ale niestety moj maz boryka sie z Collitis Ulcerosa od 1.5 roku. Dlatego tez eksperymentujemy w kuchni i sprawdzamy po czym czuje sie dobrze a po czym nie.
        Trafilam na Twoj blog i jestem zachwycona. Ciasto juz siedzi w piekarniku.
        Przepraszam za brak polskich znakow, ale mieszkamy za granica i nie mam ich w komputerze, chociaz podejrzewam, ze gdzies mozna je znalezc 😉 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *