CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE

Macie ochotę na coś słodkiego i zdrowego? Oto jest pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowo-kokosowe z nutą truskawkową! Jest wegańskie, nie zawiera glutenu i nie potrzebuje dodatku cukru, bo samo w sobie jest słodkie. W ustach rozpływa się dosłownie w kilka chwil, to wszystko dzięki piankowej konsystencji. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać? 🙂

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE

wegańskie, bez glutenu, bez mleka, bez cukru, bez pieczenia

Składniki:

– 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych

– 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone trzeba je wcześniej namoczyć)

– 100g namoczonych migdałów

– szczypta soli

– 200ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego

– 3 łyżeczki agar agar

– 6 dojrzałych bananów

– cytryna

– limonka

– liofilizowana truskawka

Jak przygotować?

  1. Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm.
  2. Wyciskamy sok z cytryny i limonki.
  3. Mleko kokosowe wlewamy do garnka wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
  4. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem w wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów.
  5. Kiedy mleko zacznie bulgotać zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy.
  6. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką.
  7. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.

Smacznego! 🙂



1 thought on “CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *