CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

To nie sen! Oto przepis na chleb gryczany w którego składzie znajdziecie jedynie kaszę gryczaną, wodę i sól. Ma tylko jedną wadę… uzależnia!

Zasmakuje szczególnie tym, którzy nie jedzą tradycyjnego pieczywa, choć bardzo za nim tęsknią. Jego smak jest delikatny, dzięki czemu pasuje do wszystkiego np. masła orzechowego, pasty jajecznej czy pasty z pieczonych warzyw. Pozostaje świeży nawet do 4 dni. Nie zwlekajcie, już dziś nastawcie kaszę!

CHLEB GRYCZANY 100%

wegański, bez glutenu

Składniki:

– 500 g niepalonej kaszy gryczanej (400 g jeśli jest mniejsza keksówka)

– 2,5 łyżeczki soli

– woda

– ulubione przyprawy

 

Jak przygotować?

Dzień I wieczór:

Kaszę dokładnie płuczemy, następnie przesypujemy do miski i zalewamy wodą (około 1 cm ponad kaszę). Odstawiamy na całą noc.

Dzień II poranek:

Zawartość miski dokładnie mieszamy, dolewając wodę (jeśli jest taka potrzeba). Kasza powinna znajdować się pod minimalną jej warstwą. Masę odstawiamy na cały dzień.

Dzień II wieczór:

Kaszę miksujemy blenderem ręcznym na pół gładko. Dodajemy sól i inne przyprawy (z czarnuszką smakuje genialnie!). Masę przekładamy do sylikonowej keksówki i pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu. Keksówkę można delikatnie owinąć ściereczką. Przez noc masa powinna się lekko wybrzuszyć.

Dzień III poranek:

Keksówkę wkładamy do zimnego piekarnika, następnie nastawiamy grzanie na 200 stopni, opcja góra-dół. Pieczemy około 55 minut. Jeszcze ciepły chleb wyjmujemy z sylikonowej keksówki i studzimy na kuchennej kratce.

 

Ważne: Silikonowa keksówka ułatwia wyjmowanie chleba. Wielokrotne eksperymenty 🙂 potwierdzają, że nic innego nie sprawdzi się lepiej. Keksówkę można bez problemu wyginać nie naruszając struktury chleba.

Inspiracja: od natchniona.pl

 



6 thoughts on “CHLEB GRYCZANY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *